Vill man njuta av blommor och avslappnande promenader i vackra omgivningar så är det värt att besöka Göteborgs botaniska trädgård och Göteborgs trädgårdsförening. Båda parkerna ligger centralt i Göteborg, och är enkla att ta sig fram till oavsett om man kör bil, cyklar, åker kollektivt eller går. Botaniska trädgården ligger en bit längre bort från stadskärnan, men ändå centralt i närheten av Linnéstaden och Slottskogen.

Vill man uppleva den vackra trädgården till fullo kan det vara klokt att ta på sig ett par bekväma promenadskor. Trädgården består av hela 175 hektar mark, och även om man inte kan vandra runt precis överallt i botaniska trädgården så är det stora ytor och många promenadstråk. Här finns växterna presenterade med små skyltar och man får lära sig om vad växterna heter och var de kommer ifrån.

I trädgården finns förutom växter även en stor samling av träd och bikupor. Stort fokus i trädgården är forskning och utbildning, och det går att boka lektioner i trädgården för skolelever.

Trädgårdsföreningen ligger väldigt centralt i Göteborg och ett stenkast från centralstationen. Trädgårdsföreningen har funnits i nära 200 år och har alltid varit en lugn oas mitt i storstan för både stora och små. Här kan man beundra exotiska växter och palmer i det klimat och temperaturanpassade Palmhuset. Där ryms växter från jordens alla hörn och huset är byggt i glas och liknar lite ett växthus.

När man kikat på Palmhuset kan man njuta av utsikten utanför där tapetgrupper pryder gräsmattan. Tapetgrupper består av växter och blommor som planterats ut i särskilda mönster i gräset, och är väldigt konstnärligt utplacerade.

Har man barn med sig eller känner sig lite busig även som tonåring eller vuxen så finns det i trädgården en fin lekplats med plats för fantasirikt utforskande av såväl blommor och lekplats.

Tycker man om Alfons Åberg finns Alfons Åbergs kulturhus i anslutning till parken. Under slutet av 1800 talet sorterades fröer i huset och de ordinarie frölådorna finns fortfarande kvar även om huset för övrigt ändrat utseende.

I Rosariet kan man beundra den rosa färgen hos ett par tusen rosor som vackert blommar där. Inte mindre än 1200 olika sorters rosor går att finna i trädgården.

Parken är inspirerad av de många trädgårdsföreningar som fanns runtom i Europa på 1800-talet. De främsta källorna för inspiration var parkerna i England och Tyskland.