I hjärtat av Göteborg ligger Göteborgs konstmuseum. Efter en promenad uppför Kungsportsavenyn finner man Götaplatsen med Poseidon statyn, och i bakgrunden står Göteborgs konstmuseum ståtligt och välkomnande för besökare av alla dess slag. Stor som liten kan man hitta mycket intressant att uppleva.

Museet rymmer inte mindre än 70 000 konstverk, statyer och dokument. Du kan där finna konst från både Norden och övriga världen. Den allra äldsta konsten på museet är från 1400-talet.

Konstsamlarna och mecenaterna Pontus och Göthilda Fürstenberg har donerat en stor del av konsten som idag kan ses på museet och museet finns till stor del tack vare de intäkter som kommit Göteborgs stad tillhanda efter försäljningen av Fürstenbergska huset. Huset testamenterades till staden, och mycket av den Fürstenbergska förmögenheten och däribland konstsamlingen donerades ut till Göteborgs museum samt till andra välgörande ändamål.

Galleriet rymmer konst från främst slutet av 1800-talet. Paret Fürstenbergs stöd till Opponenterna avspeglas i samlingen tillsammans med konstverk från främst Norden och Frankrike.

Utöver det Fürstenbergka galleriet finns även gallerier för bland annat svensk modernism och nordisk sekelskifteskonst. För den som är nyfiken på konst av Monet och Van Gogh så finns den att beskåda i galleriet för den franska samlingen.

På Göteborgs konstmuseum arbetar med jämna mellanrum ett antal konservatorer vars uppgift är att se till att konsten och alla tavlor mår bra. För att tavlorna ska kunna bevaras en längre tid, och motstå påfrestningar från omgivande klimat så krävs det att salongerna har rätt ljus och temperatur. Även luftfuktigheten är mycket viktig.

Flertalet tester utförs av verken på museet, och även förebyggande arbete och mätningar utförs inför installationer av nya konstverk.

Utöver att bevara konst kan konservatorerna även lära sig mycket om konsten genom att studera den. Genom att undersöka tavlorna närmare går det att få fram information om vilken sort av material en konstnär använt samt vilka tillvägagångssätt för målning som var populära under den specifika tidsperioden.

Göteborgs konstmuseum är ett konstmuseum för alla smaker och åldrar. Det finns både olika utställningar och diverse aktiviteter för såväl barn, studenter, privatpersoner och företag. Det går att boka visningar för guidade turer. Kan man inte njuta av museets sevärdheter på plats så finns det numera ett Digiseum som man kan besöka via hemsidan för museet. Där kan man

se konst och utställningar online via olika plattformar. Utställningarna varierar med tiden precis som övriga utställningar på museet, och är en möjlighet att utforska även konstmuseets samlingar på distans.

Göteborgs konstmuseum rymmer även en liten butik där man kan inhandla allt från avbildade konstverk i souvenir och vykortsform till presenter åt både vuxna och barn. Det går även att beställa från butiken online om man blir sugen på att köpa något efter en tur i Digiseum.