Om du är nyfiken på allt ifrån vetenskap till små färgglada djur och fiskar så är Universeum en bra plats för en dagsutflykt. Det ligger centralt i Göteborg bara några minuters promenad från Lisebergs nöjespark, och granne med Världskulturmuseet.

Inne i Universum finns en regnskog med ett klimat anpassat till de små djur som bor där. Det går att hälsa på små apor och färgglada grodor under tiden man går längst med slingriga stigar och hängbroar. Universum är uppbyggt så att man går igenom olika landskap och aktiviteter allt eftersom man följer promenadgången som löper genom alla våningar i byggnaden. Längst med vägen möter man även ormar som med lite tur kikar på besökarna genom sina akvarier, och till slut kommer man fram till det gigantiska akvarium med hajarna. Det finns en möjlighet att få se på när hajarna matas om man besöker akvariet vid rätt tidpunkt.

I utställningen rymdresan får man lära sig om hur det är att resa i rymden och det finns ca 40 stationer med olika experiment där man kan lära sig om rymden och vårt solsystem. Exempelvis kan du få prova på att cykla till månen eller sova på en rymdstation i olika simulerade eller uppbyggda experiment.

Är man mer nyfiken på artificiell intelligens eller kemi så finns The Hub där man kan få information om allt ifrån VR och vilka diskussioner som för närvarande förs på ämnet teknik i den digitala världen. Man kan även få prova på att prata med en artificiell intelligens i form av en AI papegoja.

I kemilabbet på Universeum kan den som gillar att experimentera få vara med vid tillverkning av både tvål och olika färger.

Universeum är lärorikt för både vuxna och barn, och det tar några timmar att ta sig igenom byggnaden om man vill utforska samtliga aktiviteter. Blir man hungrig så finns det en restaurang vid entrén i samma byggnad.